ÖZ BALKESLER

Özbalkesler grubu, 1984-1985 sezonunda Balıkesirspor’un uzun süre ligde başarılı sonuçlar aldığı dönemde ortaya çıkmış bir oluşumdur. O yıllarda Balıkesir, bugünküne nazaran çok daha küçük, sakin bir şehirdi ve şehirde Balıkesirli olmayan nüfus son derece azdı. Bunun bir yansıması olarak, şehirde yaşayan halkın arasındaki ilişkiler çok daha yakın, sıcak ve güvenilir idi.Bugüne kıyasla herkesin birbirini daha iyi tanıdığı, ayrıca sözkonusu tanışıklığın aynı anda birden fazla nedene dayanması nedeniyle (örneğin dükkan komşunuz aynı zamanda liseden arkadaşınız olurdu, çocuklarınız da aynı okulda aynı sınıfa giderdi) çeşitli kesimleri oluşturan kişiler arasında (iş adamları, esnaflar, öğrenciler ve gençler gibi) diyalogların daha fazla olduğu bir dönemdi. 


Özbalkesler grubu, işte bu dönemde; birbirini çeşitli ortamlardan tanıyan ve arkadaşlık eden kişilerin bir araya gelmesi ile oluştu. Burada “kuruluş” ifadesinden kastedilen, bir dernek veya bir kulüp kurar gibi resmi bir yönü olan bir oluşum ortaya çıktı demek değildir. Özbalkesler oluşumu, insanların sadece gönül birliği ve Bal-Kes sevgisi ile hareket ettikleri bir yapılanma idi. Ayrıca "Özbalkesler grubu, şu veya bu kişilerden oluşurdu” diye kesin birşey söylemek de mümkün değildir. Çünkü bu grup, ilk kuruluşunda çekirdek bir kadro etrafında yapılansa da, aktivitesini artırdıkça çok sayıda kişinin gönüllü olarak katılımına maruz kalmıştır. Zaten grup, Bal-Kes sevgisi üzerine gönül üyeliği sistemine dayandığı için, hiçbir zaman bir kısıtlama konulmamıştır. Bu grup bazen 15 kişi, bazen 5000 olurdu. Bazen iki kişi olur Karesi Kıraathanesi'nde Balıkesirspor üzerine dertleşir, bazen 82 otobüs adam olur deplasmana gider (Y.Salihlispor maçı), bazen tüm Teksas’ın kapasitesi ne kadarsa o kadar kişi olur, tezahürat yapardı..


Tabii böyle bir oluşumun içinde her zaman yer alan, hatta oluşumun temellerini atan veya aktivitede başı çeken bazı kimseler (çekirdek kadro) vardı. Bir de ne grubun içinde ne de dışında olan, belki maçlara bile gelmeyen ama bir şekilde Özbalkesler ile ilişki içinde olan, onlara destek veren, bazen ortak hareket eden bazen etmeyen geniş kesimler vardı. Herkes ne kadar Özbalkesli olduğuna kendi karar verirdi. Bu kişilerin çoğu hala Balıkesir’de. Yaşlandılar, işleri bozulanlar oldu, işleri açılanlar oldu, hatta içinde rahmetli olanlar oldu. Bu kişilerin çoğu, şu anda Balıkesir’de gayet başarılı işler yapan ve iyi tanınan kişiler.


1984-85 sezonunda, Bal-Kes ilk maçını deplasmanda Göztepe ile oynadı ve muhteşem bir oyun ile Göz-Göz’ü Alsancak’ta 4-1 yendi. Ayrıca o maçta Bal-Kes tribünde de çok kalabalıktı ve tribünde şov yaptı. Yıllardır maçları beraber takip eden ve deplasmanlara beraber giden bir grup arkadaş, (yukarıda sözü edilen çekirdek kadro) bu deplasmanın dönüş yolcuğunda (otobüste) o günün heyecanı ve coşkusu içinde daha güçlü ve daha organize bir taraftar grubu oluşturmayı düşündüler ve bu gruba da “Özbalkesler” demeyi uygun buldular ve söz konusu grubun bundan böyle daha organize hareket etmesi için karar alındı denilebilir.  İkinci maç kendi sahamızda Tarsus İdmanyurdu ile oynandı (2-1 kazandık) ve Özbalkesler ilk organizasyonu Teksas tribününde o maçta yaptılar. Balıkesirspor camiası o maç ile Özbalkesler ismini ilk kez duydu. Sonraki maçlarda organizasyon gelişti ve Balıkesir Atatürk Stadı'nın en tarihi günlerinden bir olan Kayserispor maçının (1-0 kazandık) oynandığı gün Özbalkesler tam bir tribün şov yaptılar. O yıllardan bu yana, ne Balıkesir’de ne de Türkiye’nin herhangi bir köşesinde böyle güzel bir şov kolay kolay yapılamadı. O günler tribünlerin müthiş bir coşku ile sallandığı günlerdi. Taraftarın bu muhteşem şovu, Hürriyet Gazetesi’nin Ege ilavesinde “Böyle Taraftara Can Kurban” ifadesi ile tam sayfa haber olmuştu.
Maçlara erkenden gelir, o maçta yapacakları şova saatler öncesinden hazırlanmaya başlarlardı. Takıma destek için biletsiz maça girmez, bazen kendi aralarında para toplar futbolculara maddi destekte bulunurlardı.

 

 Fotğraflar: Vasfi Aşçılı Arşivi

 

 

Özbalkesliler marşları;

ARKANIZDA BİZ VARIZ BİZ TARAFTARLAR,

 

BİTSİN ARTIK BU HASRET GELSİN BAŞARILAR

 

 

BİZ BÜYÜK BAL-KES’İZ KIRMIZI ŞİMŞEĞİZ

 

ÖNÜMÜZE GELENİ EZER GEÇERİZ

 

ÖZ BAL-KES’LER !

Bir başkası;

BU GÜN YENİ BİR GÜNDÜR

 

MAÇIMIZ VAR BURADA

 

 

GALİBİYET HAKKIMIZDIR

 

EN BÜYÜK SENSİN BALKES

 

 

STAD STAD SEN GEZDİN

 

TARAFTARINLA BAL-KES

 

 

ÖNÜNE GELENİ EZDİN

 

EN BÜYÜK SENSİN BALKES



Özbalkesler, camianın tamamından sempati görmediler. Pekçok kişi “Siz Özbalkes'siniz de biz Üveybalkes miyiz?” diye tepki gösterdiler. Bu polemik bazen maç esnasında tribünleri bile bölerdi. O günler ne günlerdi ki; tribünler komple dolu olur ve kendi içinde bölünme bile yaşardı. Ayrıca Kulüp yönetimi ile Özbalkesler’in arası da pek iyi olmadı. Takım sezon içinde iyi sonuçlar almakla birlikte, Özbalkesler kulüp yönetiminin uygun göreceği mevki için yeni bir oyuncu transfer etmek üzere kampanya başlatmak istediler. Ancak Kulüp Yönetimi bunu kabul etmedi, en azından bu konu kamuoyuna böyle yansıdı. Bunun üzerine Özbalkesler, (ki o zaman artık neredeyse tüm Teksas tribünü Özbalkesler’in yönetimine idi) Mersin İdmanyurdu maçında takım sahaya çıkarken tüm tribüne sırtlarını döndürttüler ve “Arkası Gelmez Dertlerimin” şarkısını söylettiler. Bir başka seferde de, bir sonraki sezonun açılış töreninde zamanın başkanı Sn. Nadir KARAAĞAÇ Özbalkesleri camiayı bölmekle suçlayarak “Özbalkesli-Yozbalkesli yok, Balıkesir var, Balıkesirspor var!” demişti. Bu sözler de karışıklığa yol açmıştı.


Burada şu analizi yapmak da doğru olacaktır. Özbalkesler'in Bal-Kes sevgisi ve aşkıyla hareket ettiği muhakkak. Ancak, bu oluşum ilk kurulurken, bu iş için seçilen ismin doğru bir isim olmadığı aşikardır. Balıkesirspor'luğuna inanan ve Bal-Kes'i seven diğer herkes, kendisinin özde Bal-Kes'li olmadığını hissiyatına kaptıracak ve bir bakıma kendi Bal-Kes'liliğini sorgulatacak bir isimdir "Özbalkesler"

Zaman içinde, Balıkesirspor’un başarıları azaldıkça takıma ilgi de azalmaya başladı, tribünler boşaldı, kent halkının ilgisi birden sönünce Özbalkesler’in de hevesi ve gücü de fazla dayanamadı. Zira Özbalkesler’in özellikle çekirdek kadrosu, bu iş için uzunca bir süre madden ve manen büyük fedakarlıkta bulundular, işlerini ve “eşlerini” bırakıp her koşulda takımın peşinden gittiler. Bir yandan da şehirde Balıkesirspor’a ilgiyi artırmak için girişimlerde bulundular, halkı motive etmeye çalıştılar. Bir süre için başarılı da oldular ama uzun vadede kemikleşmiş bir yapı tesis edemediler. Özbalkesler çok gayret ettiler ama halkın kalıcı desteği bir türlü sağlanamadı. Kısa bir dönem için şehir inanılmaz havaya girdi ama sonra birden bu hava söndü, bir daha oluşamadı. 

66’larda ve 70’lerde ilk heyecan nedeniyle oluşmuş olan güçlü Bal-Kes sevgisi yıllar içinde işte böyle yavaş yavaş eridi. Arada bir-iki kıpırdanış ama sonra yine çöküş. Dikkat ederseniz takımın başarılı dönemlerinde sevgi ve ilgi derhal kendini gösteriyor,

Halen Balıkesir’de yaşayan ve çok kişinin tanıdığı, kendi işkolunda da başarılı bir adam söylesem ve “bu adam bundan 15 sene önce Bal-Kes için sadece iki arkadaşı ile birlikte kendi ceplerinden öyle büyük bir Bal-Kes bayrağı yaptırdı ki; bayrağı Milli Kuvvvetler’deki Akbank’ın oradan aşağı astılar, bayrak asfalta değdi, bayrağı ikiye bölüp iki parçayı yanyana astılar, iki parça yine asfalta değdi, bir daha parçaladılar ancak bu sefer de geçen otobüslerin tepesine değerek kurtarabildiler” desem buna inanmaz ve “Hadi canım! O adam Bal-Kes’in renklerini bile bilmez” dersiniz. Benzer şekilde başka birinden bahsedip “Bu adam kapalı tribünün çatısından aşağı çuvallarla konfeti döker, ve bu adamın otoriter bir kişi olarak tanınan müstakbel kayınpederi de içinden -Ben bu adama mı kız vereceğim?!- diye üzülür, bu sözler bizimkinin kulağına gelir ama hiç umursamaz her maçta çıkardı çatıya desem bunu da inanılmaz bulabilirsiniz. Bu insanlar Özbalkesli'ydi..
Bırakın Özbalkes’li yılları, daha geriler gidip; şehrin meşhur Özen Lokantası’nda (şimdi böyle bir yer yok. Yaşı 35-40 olanlar belki hayal meyal hatırlar, daha gençler hatırlayamaz) koyultulan Bal-Kes sohbetlerini, çınlatılan “Bal-Bal-Bal, Kes-Kes-Kes, Bal-Kes, Bal-Kes Hey!” nidalarını o günlerin müdavimlerinden dinleyip de, taraftar ruhu açısından nereden nereye geldiğimizi düşünmemiz gerek..


Özbalkesler çok uzun ömürlü olmamıştır. Balıkesirspor'un 3.lige düşmesinin ardından, 86'lı yıllarda sahneden çekilmiştir. Bununla birlikte, Özbalkeslilik ruhu birkaç yıl sonra başka bir yapılanma ve başka bir isimle yeniden tribünlere dönmüştür..

(Özbalkesli)

 

Gayriresmi Balıkesirspor Arşivi 1966-2017